Vinställ

Fördelar med förvaring av vin

Det finns ett antal fördelar med att förvara sitt vin i ett vinställ, och en av dem är att vinflaskorna får en perfekt lutning vilket gör att de håller längre och inte blir dåliga i förtid. Att ha vinflaskor i en perfekt lutning gör att de får maximal hållbarhet och utvecklas i en bra takt, vinflaskor som är över 40 år blir alltid lagrade extremt noggrant. En annan fördel är att det tar mindre plats och man kan vara säker på att ens vinflaskor får optimala förutsättningar för att utvecklas rätt. Det är viktigt att vinstället är stabilt så att man kan känna sig säker även vid mindre jordskred och dylikt. Vinet ska inte beröras av exempelvis väderlek ute eller eventuell plötslig kyla eller hetta.

Därefter är det viktigt att du förvarar dina vinflaskor i en sval lokal, som exempelvis en källare. Där mår dina flaskor som bäst och ges förutsättningar att mogna i en lugn och fin takt för att bli ett fantastiskt vin. Detta är extra viktigt om man exempelvis gör sitt eget vin, egengjorda viner behöver mogna en längre tid för att bli goda, speciellt om man är seriös med detta och inte vill att det ska smaka alltför mycket mäsk eller hembränt. Med ett bra vinställ kan du få dina hemmagjorda viner att smaka otroligt bra om de står i en bra miljö som är sval och mörk i precis rätt lutning i ett vinställ som du har investerat i.

Du kan även om du är händig bygga ditt vinställ själv, detta kan vara en fördel om du bor trångt och känner att du vill förvara många av dina vinflaskor på samma plats. Då kan du själv efter husets eller lägenhetens struktur bygga ditt vinställ så att det blir maximalt med plats och möjligt för många vinflaskor att rymmas. Vinställ är även ett sätt att visa upp sina vinflaskor på, det brukar krävas speciella vinställ för detta och vanligtvis kan du visa upp ett eller två utan större problem. I annat fall kan du ställa de vinflaskor du helst vill visa upp i ett mindre lutande vinställ i exempelvis ett vitrinskåp.

Om man har små barn är det desto viktigare med ett stadigt och stabilt vinställ så att de under lek inte får alla flaskor över sig, detta är en trygghet både för dig och barnen, då de inte kommer att komma åt dina dyra vinflaskor och varken få dem i sig eller på sig, och du behöver inte oroa dig för att barnen ska bli skadade eller för att vinflaskorna går sönder.

Om du är en vinsamlare är det nästintill ett måste att ha ett bra och stabilt vinställ, detta eftersom dåligt lagrade vinflaskor sjunker i värde och helt plötsligt kommer de inte vara värda ens i närheten av vad du har lagt ut för dem om du inte har ett bra och stabilt vinställ. Gärna ska detta ställ vara i ett träslag då trä är stabilt och tåligt och kan specialtillverkas för att ge dig den precis perfekta lutningen för just dina flaskor, vilket får dem att hålla längre.